četvrtak, 29. prosinca 2016.

Kako da vidim skrivene datoteke?

Skrivene datoteke u Windows XP operativnom sustavu možete vidjeti aktivacijom opcija do kojih dođete unutar Windows explorer-a klikanjem na Tools -> Folder Options ...

Otvorit će se prozor u kojem odaberete View tab, a zatim odaberete Show hidden files and folder i uklonite kvačicu sa Hide protected operating system files (Recommended).

Zatvorite prozor sa OK i potražite skrivene datoteke i foldere.

srijeda, 28. prosinca 2016.

Kako da kreiram bootable Norton Ghost USB?

Treba vam USB memorija, program za formatiranje memorije i Norton Ghost file-ovi za USB boot-abilnu memoriju. Sve možete skinuti na sljedećim linkovima:


Ekstraktirate oba .rar file-a i pokrenete Format Tool.exe program (Jame's Format Tool). Odaberete opcije i put do ekstraktiranog direktorija \Boot Norton Ghost\Boot kao na slici ispod.


Nakon uspješnog formatiranja dobije se poruka:



Sada je potrebno još samo prebaciti Norton Ghost označene file-ove iz ekstraktiranog direktorija na USB memoriju:
 
 
i imate spreman USB bootabilni Norton Ghost.
Na USB memoriji trebaju biti sljedeće datoteke i file-ovi (uz uključen prikaz skrivenih file-ova):



četvrtak, 18. kolovoza 2016.

Kako instalirati Windows XP na Fujitsu Siemens AMILO Pi 2515

Tijekom pokušaja instalacije Windows XP operativnog sustava na Fujitsu Siemens laptop, pojavljuje se poruka da nije pronađen hard disk (HDD) na koji bi se instalirali Windowsi. Jedan od razloga zašto se ovo događa jeste nepostojanje drivera za Intel SATA disk koji se nalazi u laptopu. Kad se pokuša instalacija Windowsa 7 ili neke više verzije, disk se prepozna i instalacija prolazi bez problema. Sve ukazuje na nedostatak instalacijskog XP diska koji nema taj driver za prepoznavanje SATA HDDa tijekom instalacije XP operativnog sustava.
Postoji opcija F6 tijekom pokretanja XP instalacijskog diska koja nam omogućava ubacivanje dodatnih driver-a, ali pomoću floppy diska. A koji laptop danas ima floppy uređaj?
Fujitsu Siemens je prepoznao ovaj problem i objavio javno riješenje pod nazivom MS Windows® XP Professional Setup cannot find the HDD of the AMILO Pi25xx. Savjetuju instalaciju Intel® Matrix Storage Managera, verzije 7.6 ili više pomoću F6 metode!?!?

Razumnije riješenje je ubacivanje potrebnih SATA drivera u XP instalacijski CD. Jedan od besplatnih programa koji se mogu koristiti je nLite. Orginalni XP instalacijski disk kopirate negdje na hard disku i lokaciju XP-a učitate u nLite program.


Klikanjem na Next dolazi se do Task Selection dijela gdje se odabiru opcije Drivers i Bootable ISO.


Intel® Matrix Storage Manager možete skinuti na ovoj stranici, samo odaberite verziju 7.6 i višu. Ekstraktirate zip file u neki folder i njegov sadržaj učitate u nLite program pod opcijom Drivers. Najsigurnije je označiti sve dostupne drivere držeći tipku CTRL.


Na kraju se pokrene implementacija drivera u XP instalaciju čiji se završetak vidi u izvješću.


Nakon završetka još slijedi odabir spremanja nove XP instalacije (Direct burn, Burn image, Create image i Erase RW). Ako želite direktno snimiti novu XP instalaciju s driverima za vaš laptop, ubacite prazan CD, odaberite Direct burn i kliknite na Burn.


I to bi bilo to.
Sve ovo možete preskočiti i potražiti već gotovi instalacijski XP CD na internetu u koji su već ugrađeni driveri za Intelove SATA uređaje.


utorak, 5. srpnja 2016.

Kako kreirati novog korisnika u Windows 8.1 bez email adrese

Za jednostavno dodavanje novog korisnika u Windows 8.1, bez povezivanja s email adresom, potrebno je u Control Panelu odabrati User Accounts izbornik i opciju Manage another account. Otvorit će se prozor:



u kojem se odabere Add a new user in PC settings. Početni izgled PC settings-a nudi opciju Add an account:



koja nudi mogućnost lokalnog kreiranja korisničkog računa (Sign in without a Microsoft account (not recommended)), a što ne preporuča Microsoft:





Nakon klikanja  Local account dobije se klasičan izgled forme za unos korisničkog imena i lozinke:








nedjelja, 19. lipnja 2016.

Kako postaviti obojani rub geometrijskih oblika u Photoshopu

Upute će pokazati kako jednostavno i najbrže postaviti geometrijske oblike (kružnicu, elipsu, kvadrat i sl) na sliku u različitim prikazima boje u programu Photoshop CS2.


Početno postavljanje oblika (npr.elipse) na sliku daje ispunjenu elipsu na mjestu gdje se treba vidjeti tekst.
Zaključujemo kako je pozadina elipse ispunjena crvenom ili nekom drugom bojom (može biti i bijela boja!) zbog čega ne vidimo tekst koji zaokružuje ta elipsa.


Kako bi uklonili tu pozadinu, moramo promijeniti default postavke našeg geometrijskog tijela i ostaviti mu samo rubove u boji koju izaberemo. Do tog izbornika možemo doći klikanjem na geometrijski oblik desnim klikom miša nakon čega će nam se otvoriti mogućnost pozivanja Blending Options...


U Blending Options prvo odaberete Stroke opciju (kliknite na Stroke, samo kvačica nije dovoljno za otvaranje dodatnih opcija!), a zatim odaberete veličinu ruba, poziciju, popunjenost i boju. U ovom primjeru je plavi rub debljine 5 pixela.


Zatim odaberite Blending Options: Custom i u polju Advanced Blending podesite popunjenost Fill Opacity na 0%. Tako ćete dobiti samo elipsu s vidljivim plavim obrubom kao na slici.





Kako sakriti broj mobitela (smartphone) kod pozivanja

Barem jednom ste se našli u situaciji za potrebom skrivanja broja mobitela kod pozivanja jer druga strana ne želi odgovoriti na vaše pozive ili ne želite ostaviti bilo kome vaš broj, a vi baš inzistirate na komunikaciji putem telefona. Postoji metoda dodavanja predbroja i skupine znakova prije broja kojeg pozivamo i ti prebrojevi su posebni za svaku mrežu. Svaki put se mora unositi taj predproj za opciju skirvanja vlastitog broja SIM kartice. Druga, trajnija metoda, uključuje aktiviranje opcije na android mobilnom telefonu koja će za sve odlazne pozive skriti broj vašeg mobilnog telefona. Ova druga metoda je opisana u nastavku.
Za skrivanje broj mobilnog telefona prilikom pozivanja odradite sljedeću proceduru:
Kliknite na ikonu za pozivanje poziva:


Otvorit će vam se prozor s listom vaših zadnjih poziva kao i s brojčanikom za biranje poziva (dial up). Kliknete na ikonu u gornjem desnom kutu za postavke.


Nakon čega će vam se ponuditi nekoliko opcija. Odaberite Settings.


Pod postavkama (Settings) odaberite Calling accounts,

a zatim Additional settings.

U Additional settings odaberite Caller ID

nako čega će vam se otvoriti ciljani prozor za postavljenje nevidljivosti za vaše telefonske pozive. Odaberite opciju Hide number.


Ako ste označili Hide number, svi vaši pozivi će se uspostavljati bez prikazivanja vašeg broja pozivanom broju.

I na kraju, ne zaboravite vratiti opciju vidljivosti vašeg broja nakon skrivanja jer će vaši poznanici biti  začuđeni zašto skrivate broj niti će vas moći prepoznati i povratno nazvati ukoliko imaju propušten poziv od vas.

ponedjeljak, 4. siječnja 2016.

Kako flash-ati Samsung mobitel galaxy mini GT-S5570I

Kad vam ne pomaže tvornički reset (Factory Reset) za vraćanje mobitela u normalan rad, onda morate preći na nešto jače i žešće, a to je flash-anje mobilnog uređaja. Za Samsung galaxy mini GT-S5570I, faktory reset se pokreće u izborniku koji se dobije kad nekoliko sekundi istovremeno držimo stisnute tipke

Volume Up + Home + Power

Ako ne pomogne factory reset prelazimo na flash-anje mobitela kojeg pokrećemo istovremenim držanjem tipki
 Volume Down + Home + Power

Prije toga moramo instalirati program Odin s linka Odin v3.07 i potreban software za flash na linku software.


1. korak: uspostaviti vezu programa i mobitela preko USB sučelja, kad je veza uspostavljena u crvenom krugu će biti neki tekst i ispod poruka o spojenom uređaju. Ako se veza ne uspostavi od prve, pokušajte više puta, restartajte računalo, skinite Samsung driver-e za mobitele, izvadite na trenutak bateriju i sl.
2. korak: raspakirati software za flash Samsung galaxy mini GT-S5570I mobitela i učitati pojedine dijelove u polja označene plavim krugovima.
3. korak: pokrenuti Start i pratiti napredak flash-anja na mobitelu. Nakon završetka, pokrenuti mobitel i provjeriti je li to ono što nam je trebalo.