nedjelja, 19. lipnja 2016.

Kako postaviti obojani rub geometrijskih oblika u Photoshopu

Upute će pokazati kako jednostavno i najbrže postaviti geometrijske oblike (kružnicu, elipsu, kvadrat i sl) na sliku u različitim prikazima boje u programu Photoshop CS2.


Početno postavljanje oblika (npr.elipse) na sliku daje ispunjenu elipsu na mjestu gdje se treba vidjeti tekst.
Zaključujemo kako je pozadina elipse ispunjena crvenom ili nekom drugom bojom (može biti i bijela boja!) zbog čega ne vidimo tekst koji zaokružuje ta elipsa.


Kako bi uklonili tu pozadinu, moramo promijeniti default postavke našeg geometrijskog tijela i ostaviti mu samo rubove u boji koju izaberemo. Do tog izbornika možemo doći klikanjem na geometrijski oblik desnim klikom miša nakon čega će nam se otvoriti mogućnost pozivanja Blending Options...


U Blending Options prvo odaberete Stroke opciju (kliknite na Stroke, samo kvačica nije dovoljno za otvaranje dodatnih opcija!), a zatim odaberete veličinu ruba, poziciju, popunjenost i boju. U ovom primjeru je plavi rub debljine 5 pixela.


Zatim odaberite Blending Options: Custom i u polju Advanced Blending podesite popunjenost Fill Opacity na 0%. Tako ćete dobiti samo elipsu s vidljivim plavim obrubom kao na slici.





Kako sakriti broj mobitela (smartphone) kod pozivanja

Barem jednom ste se našli u situaciji za potrebom skrivanja broja mobitela kod pozivanja jer druga strana ne želi odgovoriti na vaše pozive ili ne želite ostaviti bilo kome vaš broj, a vi baš inzistirate na komunikaciji putem telefona. Postoji metoda dodavanja predbroja i skupine znakova prije broja kojeg pozivamo i ti prebrojevi su posebni za svaku mrežu. Svaki put se mora unositi taj predproj za opciju skirvanja vlastitog broja SIM kartice. Druga, trajnija metoda, uključuje aktiviranje opcije na android mobilnom telefonu koja će za sve odlazne pozive skriti broj vašeg mobilnog telefona. Ova druga metoda je opisana u nastavku.
Za skrivanje broj mobilnog telefona prilikom pozivanja odradite sljedeću proceduru:
Kliknite na ikonu za pozivanje poziva:


Otvorit će vam se prozor s listom vaših zadnjih poziva kao i s brojčanikom za biranje poziva (dial up). Kliknete na ikonu u gornjem desnom kutu za postavke.


Nakon čega će vam se ponuditi nekoliko opcija. Odaberite Settings.


Pod postavkama (Settings) odaberite Calling accounts,

a zatim Additional settings.

U Additional settings odaberite Caller ID

nako čega će vam se otvoriti ciljani prozor za postavljenje nevidljivosti za vaše telefonske pozive. Odaberite opciju Hide number.


Ako ste označili Hide number, svi vaši pozivi će se uspostavljati bez prikazivanja vašeg broja pozivanom broju.

I na kraju, ne zaboravite vratiti opciju vidljivosti vašeg broja nakon skrivanja jer će vaši poznanici biti  začuđeni zašto skrivate broj niti će vas moći prepoznati i povratno nazvati ukoliko imaju propušten poziv od vas.